Zorgprofessionals

3. Borgen

 

Ieder project begint met een goede voorbereiding. Dit geldt zeker ook voor de eOverdracht. In deze fase breng je in kaart waar jouw organisatie staat met betrekking tot de eOverdracht. Je zet het onderwerp intern op de agenda in diverse overleggen. Zo breng je alle betrokken collega's op de hoogte en maken zij kennis met de eOverdracht.

 

Stappen

In deze fase breng je de uitgangspositie van je organisatie in kaart, stel je een zorginhoudelijke werkgroep samen, doorloop je de startchecklist voor jouw organisatie en zet je eOverdracht op de agenda.


Om hier te komen, kun je de Zelfscan eOverdracht doen en de volgende vragen beantwoorden:

  1. 1
    Is je organisatie al bezig met eOverdracht?
  2. 2
    Wie zijn daar dan bij betrokken?
  3. 3
    Wie zou je nog meer willen betrekken?
  4. 4
    Wie is beslissingsbevoegd als het gaat om eOverdracht?
  5. 5
    Wanneer wil je starten en wat is daarvoor nodig?
  6. 6
    Stel een zorginhoudelijke werkgroep samen met zorgverleners vanuit verschillende afdelingen of teams.
  7. 7
    Beleg een startbijeenkomst voor een kennismaking en om te bepalen wie welke taken oppakt.
  8. 8
    Maak samen een uitgebreide analyse van de situatie. Hierbij kunnen stappen 1 en 2 uit de Checklist eOverdracht een goede leidraad zijn. Je brengt in kaart hoe eOverdracht bijdraagt aan de missie en visie van de organisatie en bepaalt met welke organisaties je wilt gaan samenwerken.
  9. 9
    Bespreek deze analyse met de VAR binnen je organisatie en/of de ICT-manager en de Informatieveiligheidsprofessional (CISO of FG), waarna deze besproken kan worden op bestuurlijk niveau.
  10. 10
    Bepaal de vervolgstappen en ieders rol daarin. Stem dit af met de projectleider.

Wat doe jij en wat mag je van anderen verwachten?

  • Zorg dat jij als zorgprofessional inspraak hebt op de inhoud van de digitale verpleegkundige overdracht. Bespreek het overdrachtsproces met collega's uit andere zorginstellingen waar je de meeste informatie mee uitwisselt. Maak afspraken met je collega's van de afdeling ICT hoe zij jullie kunnen ondersteunen en maak afspraken met de projectleider over de benodigde randvoorwaarden zoals tijd en geld. Van de intern en extern betrokken collega's mag je verwachten dat zij actief meedenken, input aanleveren en de uiteindelijke analyse onderschrijven.
  • Zoek de Informatieveiligheidsprofessional (zoals een FG, CISO of adviseur informatiebeveiliging) op zodat in de voorbereidingsfase al aandacht is voor informatiebeveiliging en privacy. Dat voorkomt extra werk later in het project. Overweeg of de Kickstart IB&P jullie kan helpen.

Tools

Veelgestelde vragen

Hoe blijf ik op de hoogte van wijzigingen in de Informatiestandaard?

Er zijn verschillende releases van de Informatiestandaard. De laatste versie van de Informatiestandaard vind je altijd op de website van Nictiz.

Tips

  • Denk goed na wie de sleutelfiguren (formeel én informeel) zijn in jouw organisatie en betrek deze vanaf het begin of informeer ze regelmatig.
  • Bedenk welke rol je zelf wil innemen en hoeveel tijd je hiervoor hebt.
  • Bedenk hoe je met andere organisaties wilt samenwerken en plan vaste periodieke overlegmomenten in met alle betrokkenen.
  • Gebruik de demo eOverdracht van verpleeghuis naar ziekenhuis en de demo eOverdracht van ziekenhuis naar verpleeghuis om collega's duidelijk te maken waar het om gaat.