Zorgprofessionals
De stap naar eOverdracht betekent een keuze voor een andere manier van werken. Dat doe je niet alleen, maar samen met de andere zorgprofessionals in je organisatie, het bestuur en ondersteunende collega’s van de afdeling ICT, P&O en Communicatie. In dit stappenplan gaan we specifiek in op wat jij vanuit jouw rol kunt doen om uiteindelijk te komen tot de implementatie van eOverdracht in jouw organisatie. Bekijk hieronder welke stappen je kunt zetten en ga direct aan de slag.
Jouw stappenplan
Direct aan de slag
2
Hoe implementeer je de eOverdracht in jouw organisatie en hoe neem jij je collega’s mee?
3
Hoe zorg je met je collega's voor een goede afronding van het project. En hoe houd je de eOverdracht up-to-date zodat deze aangesloten blijft op de zorgpraktijk?
Praktijkverhalen
Zorgprofessionals aan het woord
Veelgestelde vragen
Een Informatiestandaard is een verzameling afspraken die ervoor moet zorgen dat partijen in de zorg informatie over de gegeven zorg betrouwbaar, tijdig en eenduidig kunnen vastleggen, opvragen, uitwisselen en overdragen. In de Informatiestandaard staat in elk geval beschreven welke gegevens zorgaanbieders vastleggen, welke medische/verpleegkundige terminologie of classificaties ze daarbij gebruiken en welke informatie zorgaanbieders precies uitwisselen. Zo wordt gedefinieerd hoe gegevens op eenduidige wijze worden vastgelegd, zodat verschillende zorgaanbieders de gegevens kunnen uitwisselen.
De eOverdracht is een verzameling afspraken over de inhoud en techniek van de verpleegkundige digitale verslaglegging en uitwisseling van verpleegkundige gegevens tussen zorginstellingen. We noemen dat een Informatiestandaard. De Informatiestandaard is gebaseerd op de richtlijn verpleegkundige verslaglegging. De standaard omschrijft welke informatie op welke manier in de bestaande elektronische patiëntendossiers moet worden vastgelegd, zodat deze systemen gegevens direct met elkaar kunnen uitwisselen. Deze wordt de komende jaren in alle bestaande EPD/ECD systemen ingebouwd. Daarmee is de basis gelegd voor goede uitwisseling tussen organisaties.
Goede gegevens zijn de basis voor goede zorg. Door de Informatiestandaard eOverdracht wordt het mogelijk gegevens van cliënten en patiënten door zorgprofessionals in de hele keten te gebruiken en hergebruiken. Dat betekent meer tijd voor zorg en altijd de juiste gegevens zonder overtypen. Kortom, betere zorg. Meer weten over eOverdracht? Kijk dan op de pagina over eOverdracht.
Samen met zorgprofessionals uit de praktijk ontwikkelde beroepsvereniging V&VN de Informatiestandaard eOverdracht. Dat gebeurde in allerlei bijeenkomsten en workshops. De Informatiestandaard is gebaseerd op de
Richtlijn Verpleegkundige verslaglegging en bestaat uit een verzameling afspraken over de inhoud en techniek van de elektronische verpleegkundige overdracht. De Informatiestandaard is in 2018 vastgesteld en wordt de komende jaren in alle elektronische patiëntendossiersystemen ingebouwd.
Deze is te vinden op de website van Nictiz.
Beroepsvereniging V&VN is als vertegenwoordiger van de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep eigenaar van de Informatiestandaard en verantwoordelijk voor de inhoud van de Informatiestandaard. V&VN ontwikkelde samen met de beroepsgroep de inhoud van deze standaard en ondersteunt organisaties bij het implementeren van de standaard. Nictiz is technisch beheerder van de standaard en verantwoordelijk voor het technisch beheer.
De eOverdracht richt zich op de uitwisseling van verpleegkundige gegevens tussen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten en geldt voor alle sectoren. Doel is dat de gegevens als ze eenmaal vastgelegd zijn binnen en tussen zorginstellingen steeds hergebruikt kunnen worden. Dit is mogelijk doordat gegevens overal op dezelfde manier vastgelegd worden volgens de standaard.
Het werken met de eOverdracht heeft drie belangrijke voordelen:
- Als zorgprofessional hoef je gegevens nog maar één keer vast te leggen. Je kunt ze daarna steeds hergebruiken.
- Als patiënt of cliënt hoeft je nog maar één keer je verhaal te doen.
- De kwaliteit van zorg wordt beter omdat iedereen op elk moment toegang heeft tot de juiste gegevens.