Projectleiders

De stap naar eOverdracht betekent een andere manier van werken voor zorgprofessionals en ook voor de rest van de organisatie. Hoe maakt een bestuur deze omslag en op welke manier dragen de ondersteunende collega’s van de afdeling ICT, P&O en Communicatie hun steentje bij? In dit stappenplan gaan we specifiek in op de rol van projectleider bij de implementatie van eOverdracht. Bekijk hieronder welke stappen je kunt zetten en ga direct aan de slag. Voor meer informatie over de technische kant van de eOverdracht kun je kijken op de pagina voor ICT-professionals.

Jouw stappenplan

Direct aan de slag

1

Hoe zorg je ervoor dat je ook echt kunt starten met de implementatie van eOverdracht? In deze stap werk je toe naar een plan van aanpak.

2

Hoe leg je de verbinding tussen inhoud en techniek en breng je de organisatie naar de daadwerkelijke implementatie van de eOverdracht?

3

Hoe draag je het project over aan de organisatie en zorg je dat de eOverdracht ook in de toekomst up-to-date blijft?

Veel gestelde vragen

Hoe richt ik het project in?

Bekijk welke projectstructuur het meest passend is (bijvoorbeeld werkgroep, stuurgroep en klankbordgroep), rekening houdend met de deelnemende organisaties. Bedenk wat jij nodig hebt om besluiten in je project soepel te laten nemen. Zorg voor een sterke vertegenwoordiging vanuit de zorg, ICT en directie.

Wil je meer weten over de projectstructuur? Bekijk dan via onderstaande button de video met meer uitleg.

Hoe richt ik een projectstructuur in?

Wie is de eigenaar van dit project?

Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en voor aanvang duidelijk te hebben. Hoewel er technische componenten in dit project zitten, is het geen ‘ICT-feestje’. Het gaat hier vooral om de inhoudelijke verbetering van de gegevensuitwisseling tussen verpleegkundigen. Het is dan ook logisch om de eigenaar in de hoek van de zorginhoud te zoeken (en vinden).

Hoe betrek ik zo goed mogelijk de leveranciers?

Bijna alle leveranciers hebben deelgenomen aan de VIPP regeling InZicht. Zij hebben dus de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de informatiestandaard eOverdracht. Vraag vooraf goed na wat er al gereed is en wat eventueel nog opgeleverd/verbeterd wordt. Vraag ook bij welke organisaties de overdracht inmiddels in gebruik genomen is en laat de leverancier vanaf het begin af aan deelnemen in de projectorganisatie (stuurgroep en werkgroepen).