Bestuurders

De stap naar eOverdracht betekent een keuze voor een andere manier van werken. In dit stappenplan gaan we specifiek in op hoe je als bestuurder de implementatie van eOverdracht in jouw organisatie kunt faciliteren. Bekijk hieronder wat de stappen zijn die je kunt zetten en ga direct aan de slag.

Jouw stappenplan

Direct aan de slag

1

Hoe maak je afspraken met de leverancier, neem je de eOverdacht op in de digitale strategie en zorg je voor een goed projectteam? In deze fase werkt de organisatie toe naar een plan van aanpak. 

2

Hoe faciliteer je de collega's in jouw organisatie om de eOverdracht te implementeren en wat kun je doen om af te stemmen met samenwerkingspartners in de regio?

3

Hoe faciliteer je dat de eOverdracht geborgd is in de organisatie en zorg je dat deze in de toekomst ook up-to-date blijft?

Agenda

Voor bestuurders

Momenteel geen agenda items

Veelgestelde vragen

Waarom is er eOverdracht?

Bijna 52% van de (transfer)verpleegkundigen, verzorgenden en andere betrokkenen bij de verpleegkundige zorg ervaart knelpunten in de overdracht van verpleegkundige en verzorgende gegevens. Dit gaat dan om onvolledige informatie, geen overdracht beschikbaar of een onduidelijke overdracht. Daarbij mist nog 64% van de verpleegkundigen en verzorgenden essentiële informatie om het zorgproces in de nieuwe zorgsetting te kunnen continueren. 35% van de respondenten zegt een overdracht digitaal te versturen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nictiz en V&VN onder verpleegkundigen en verzorgenden. Om de overdracht van gegevens in de zorg tussen professionals te verbeteren is eOverdracht ontwikkeld. 

Waarom is het belangrijk de eOverdracht goed te borgen?

De eOverdracht is een standaard die in ontwikkeling blijft. Het is belangrijk om te zorgen dat de laatste versie ook blijft aansluiten bij jullie organisatie en dit goed af te stemmen met de zorgprofessionals en de ICT-professionals. Zorg ook dat een PDCA-cyclus aanwezig is voor het informatiebeveiligingsproces. Denk aan een periodieke risico-analyse, een evaluatie en het bijstellen van maatregelen.​